Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het aanschaffen van zwembandjes. Zo zijn de onderdelen veiligheid, gewicht, leeftijd en materiaal belangrijke onderdelen. Hieronder vertellen we er meer over.
Veiligheid
Veiligheid is het allerbelangrijkste criterium van een zwembandje. Een zwembandje is zonder goede veiligheid, geen goede koop. Je moet je kind natuurlijk altijd in de gaten blijven houden, desondanks wil je er alles aan doen om de veiligheid van je kind te waarborgen. Zeker in het water. Kinder zwembandjes houden jouw kind boven water, dat jou een gerust gevoel geeft. Het is bovendien verplicht volgens de Europese wetgeving. Naast dat zwembandjes moeten voldoen aan het veiligheidskeurmerk EN13138, moet je rekening houden met het zwemniveau van jouw kind.
Gewicht en leeftijd
Welk zwembandje jouw kind nodig heeft is ook afhankelijk van het gewicht en zijn of haar leeftijd. Dit wordt vaak door de fabrikant op het product aangegeven, zodat je het juiste product kunt aanschaffen. Vaak is het zo dat de leeftijdsgroep van 1 jaar een gewicht heeft tot de 10 kilo. Deze groep heeft zwembandjes nodig die dichtbij en rondom het lichaam zit. De leeftijdsgroep tussen de 1 en 5 jaar (met een gewicht van 18 kilo) heeft verstelbare zwembandjes nodig die aansluitend zijn op het lichaam. Bij de groep van 6 tot 12 jaar (tot 35 kilo) heb je een wat vrijere keuze, aangezien deze groep zwemles krijgt.
Materiaal
Er zijn verschillende soorten materialen die gebruikt worden bij zwembandjes, waaronder plastic, kurk of schuim. Plastic zwembandjes komen het meest voor. Dit materiaal is namelijk het meest geschikt om op water te blijven drijven. Het kan echter voorkomen dat het materiaal niet fijn is voor de huid van jouw kind. Kijk dan naar alternatieven, zoals zwemschijven. Deze zijn gemaakt van een soort stevig kurk. Deze vul je niet met lucht en kunnen daardoor niet lek gaan. Ze zijn eenvoudig aan te trekken. Er zijn ook zwembandjes met een plastic buitenkant en een schuimkern. Deze moet wel worden opgeblazen, maar heeft altijd een buffer met schuim op het moment dat het bandje lek gaat.