Welk aquariumfilter is het beste?
Heb jij net een nieuw aquarium of wil jij jouw huidige aquarium voorzien van een nieuw filter? Met het beste aquariumfilter 2025 zorg je voor een goede waterkwaliteit en een langer leven voor de planten en vissen die in het aquarium leven. Ze zijn dus noodzakelijk voor het schoonhouden en verbeteren van het leven van jouw vissen. Er zijn verschillende soorten beschikbaar, maar welke is geschikt voor jou?
Om antwoord te geven op die vraag, duiken we in dit artikel in op dit specifieke product. We geven antwoord op wat het precies is, hoe het werkt en waar je op moet letten bij je keuze. Verder tonen we de beste varianten van dit jaar in enkele lijstjes. Veel succes met je zoektocht en keuze!
Het beste aquariumfilter kopen?
De top 10 aquariumfilter van 2025
Wil jij weten welke aquariumfilters het beste verkocht worden? Bekijk hieronder de Top 10 van dit jaar!
De beste binnenfilter aquarium van 2025
Aquarium Filter Pomp - Wasbaar Filter - 230V - 500L/h - Aquariumfilter voor Zuurstof en Filtratie
Binnenfilter
Aquarium filter voor zuurstof en filtratie voor tropische en zoetwater aquaria
Perfecte aquarium filter pomp voor kleine tropische en koudwater aquaria. Deze filterpomp is geschikt voor aquaria tot een maximale hoogte van 0.6m of max 100L. De filterpomp beschikt over een wasbaar filter en werkt op netstroom. Plaats het apparaat onder water in het aquarium en bevestig eventueel de zuurstofslang op het apparaat en hang deze buiten het aquarium. Plaats vervolgens de stekker en geniet van een schoon en verzorgd aquarium!
Voordelen:
Volledig onderdompelbaar en dus zeer stil
Filter herbruikbaar
Subtiele kleurstelling en design
Mogelijkheid om zuurstofslang aan te sluiten om te functioneren als zuurstofpomp
Tevens geschikt om horizontaal te plaatsen voor bijvoorbeeld schildpaddenverblijf
De beste buitenfilter aquarium van 2025
Eheim buitenfilter Professional 4+ thermo, 250 inclusief filtermassa.
Buitenfilter
Technische data 250T voor aquaria tot ca. 120-250 liter. Pompcapaciteit 950 liter per uur. Stroomverbruik 12 Watt. Art. nr. 2371.020. Nog gebruiksvriendelijker door verlenging van de filterfunctie.Toptechnologie voldoet aan de strengste eisen. * Bovendien met regelfunctie voor het verlengen van de gebruiksduur in geval van vervuilde filtermassa’s (Xtender).* Grote doorstroomcapaciteit bij een erg laag stroomverbruik.* Fluisterstille werking en een extreem lange levensduur door het toepassen van hoogwaardig keramiek in het pompradsysteem.* Compleet uitgerust met originele EHEIM filtermedia en accessoires voor installatie.* Elektronisch te bedienen door een druk op de knop of via de PC (professionel 4e+).
Alles over aquariumfilters
Wat is een aquariumfilter en hoe werkt het?
Wat kost een aquariumfilter?
Een aquariumfilter is onmisbaar in een aquarium. Als je geen filter in het aquarium plaatst moet je het gehele aquarium om de tijd helemaal schoonmaken. Maar wat kost een filter eigenlijk? En is het voordeliger dan het aquarium zo nu en dan zelf schoon te maken. We bespreken het hieronder.
De prijs van een aquariumfilter heeft onder andere te maken met het type filter, de grootte van het aquarium, de maximale pompcapaciteit en het merk. De prijs ligt ongeveer tussen de 5 en 1000 euro. Bekende merkaanbieders van dit product zijn Eheim, Juwel en Tetra. Eheim is het merk op het gebied van kwaliteit in de aquariumwereld met haar hoogwaardige producten.
Segment | Prijzen |
Lage prijsklasse | 5 – 100 |
Midden prijsklasse | 100 – 200 euro |
Hoge prijsklasse | 200 euro of hoger |
Aquariumfilter kopen: waar let je op?
Waar let je allemaal op als je een aquariumfilter gaat aanschaffen? Het is belangrijk dat je goed nadenkt over enkele keuzes. Deze overwegingen gaan over:
- Type filter
- Maximum aantal liter
- Maximale pompcapaciteit
- Onderhoud en reinigen
Type filter: intern of extern?
Een eerste belangrijke vraag die je jezelf moet stellen heeft te maken met het type filter dat je nodig hebt. Welke jij nodig hebt is afhankelijk van het type aquarium, inrichting, visbezetting en je budget. Je hebt de keuze uit een binnenfilter of buitenfilter.
Een binnenfilter is een kleine filter en goedkoper in aanschaf. De filter breng je tegen de binnenwand van het aquarium die met zuignapjes vast komt te zitten. Het nadeel is echter dat je het filter altijd ziet.
Een buitenfilter daarentegen wordt aan de buitenkant van het aquarium geplaatst of is weg te werken in een kastje onder het geheel. De nadelen van dit filter is de prijs en de kans op lekkage. Maar heb je bijvoorbeeld veel planten of vissen, dan is dit filter the-way-to-go.
Andere filters:
Een sponsfilter wordt vaak gebruikt voor een kleiner aquarium met kleine visjes of voor een kweekaquarium met jonge visjes. Dit filter zorgt er voor dat de jonge visjes niet door het filter worden opgezogen. Ook is de stroming in dit filter niet zo sterk als bij een ander soort filter zodat de kleine visjes ook altijd nog de kleinste voedseldeeltjes van de spons kunnen opeten.
Bodemfilters zijn biologische filters die er voor zorgen dat het water door het grind op de bodem wordt getrokken. De filter zorgt er voor dat er natuurlijke bacteriën groeien in het grind en zo afvalstoffen op een natuurlijke wijze kunnen worden afgebroken voor het zuiveren van het water in het aquarium.
Maximum aantal liter voor verschonen
Daarnaast moet je een keuze maken voor het maximum aantal liter dat de filter kan verschonen. Hou daar rekening mee. Heb je een klein aquarium? Dan kies je voor een filter dat geschikt is voor 0 tot 40 liter. Verder kun je gaan tot filters die meer dan 200 liter kunnen schoonmaken.
Maximale pompcapaciteit
Als laatste is het goed om te weten wat de maximale pompcapaciteit van het aquariumfilter moet zijn. Dit geeft het maximale aantal liter per uur aan, dat een aquariumfilter kan verwerken. Het filter circuleert water en breekt afvalstoffen af. Hoe hoog deze capaciteit moet zijn heeft te maken met hoeveel planten en vissen je in het aquarium hebt. Want hoe voller het aquarium is, hoe meer afval er geproduceerd wordt.
Wat moet je weten om je keuze te maken? Ten eerste is het goed om te weten dat je minstens 5x de literinhoud van je aquarium per uur filtert. Dat betekent als je aquarium 60 liter bevat, je een pompcapaciteit van 3000 liter per uur nodig hebt. Welke heb jij nodig?
Onderhoud en reinigen
Veel filters zijn zo ontworpen dat ze gemakkelijk schoon te maken zijn zonder dat dit ten koste gaat van de werking van het filter. Voor een filter is het belangrijk dat je hem regelmatig schoonmaakt, dit voorkomt namelijk een extra vies aquarium en het schoonmaken gaat natuurlijk ook stukken sneller als het niet zo vies is.
Veel gestelde vragen over een aquariumfilter
Het filter kun je het best zo diep mogelijk in het aquarium plaatsen om zoveel mogelijk water in beweging te brengen. Als het filter te hoog is geplaatst zal het water op de bodem niet of nauwelijks bewegen. Verder zal het filter minder lawaai maken wanneer deze wat verder onder water is. Het is daarnaast belangrijk dat het filter sowieso voor de koeling en risico op doorbranden volledig onder water wordt geplaatst voor een goede koeling.