Welke 3D printer is de beste?
Ben jij op zoek naar een 3D printer om onderdelen, schaalmodellen of andere figuren te kunnen printen? Dit type printer is inmiddels al een normaal begrip in onze samenleving geworden. Met de beste 3D printer 2024 kun je allerlei producten zelf printen, voor jezelf of voor je werk. Jouw digitale bestand wordt laag voor laag omgezet naar een tastbaar object met behulp van allerlei soorten materiaal. Printen maar!
In dit artikel geven we wat meer achtergrondinformatie over dit product. We geven antwoord op belangrijke vragen, zoals hoe het precies werkt, welke soorten er allemaal zijn en waar je nog meer op moet letten tijdens je overweging. Verder geven we nog wat mooie lijstjes van de beste 3D printers van dit moment. Succes met je keuze en print ze!
De beste 3D printer kopen?
De beste Prusa 3D printer van 2024
3dMaterials Prusa MK3s+ geassembleerd met Smooth en Texture powdered sheet
De Original Prusa i3 MK3S+ Smooth Pei is de nieuwste zelfbouw printer van Josef Prusa. De MK3S+ is de laatste nieuwe versie van Original Prusa en heeft een aantal fantastische verbeteringen. De MK3S+ heeft o.a. een superPINDA voor verbeterde kalibratie van de first layer, nieuw toegevoegde MISUMI-lagers van hoge kwaliteit en er zijn veel verschillende nuttige ontwerpaanpassingen uitgevoerd om de 3D-printer nog makkelijk monteerbaar te maken en te onderhouden.
De MK3S+ bevat alle verbeteringen van de vorige versies van de Prusa i3 3D-printers, inclusief Smooth Pei steelsheet voor op de heatbed, automatische Mesh Bed Leveling, filamentsensor, vermogensverliesherstel (power panic) en veiligheidsfuncties. En de 3D-printer is ook nog eens super stil!
Deze printer zetten we voor jou in elkaar, zodat je onmiddellijk kan beginnen printen!
De beste betaalbare 3D printer van 2024
Flashforge Adventurer 3
De Flashforge Adventurer 3 is een 3D printer geschikt voor beginnende en gevorderde hobbyisten. Houd je prints in de gaten door de ingebouwde wifi camera. Je volgt de voortgang van jouw print in de Flashcloud op je laptop of pc. Met de Flashcloud print je gemakkelijk jouw ontworpen model of je kiest een ontwerp uit de bibliotheek. Druk simpelweg op `print¿, stel de gewenste grootte in en de 3D printer start direct met printen. De 3D printer print ook vanaf een SD kaart of usb stick. Het mondstuk van de Adventurer 3 is afneembaar, waardoor je deze makkelijk onderhoudt. De opslagcapaciteit is uitbreidbaar tot 8 GB.
Polaroid PlaySmart 3D printer
Ontwerp sleutelhangers, boekensteunen, onderzetters en nog veel meer met de Polaroid PlaySmart 3D printer. Houd je prints in de gaten door de ingebouwde wifi camera. Je volgt de voortgang van jouw print in de PlaySmart App. Je gebruikt de 3D printer gemakkelijk: je zet jouw te printen model op een usb stick of SD kaart en plaatst deze in de printer. Kies het te printen bestand, druk op bevestigen en de printer start gelijk met het ontwerp. De opslagcapaciteit van de PlaySmart 3D printer is uitbreidbaar tot 32 GB. Door het compacte formaat neem je de printer mee naar school of gebruik je hem thuis.
Alles over 3D printers
Wat is een 3D printer?
In tegenstelling tot een gewone papier printer kun je met een 3D printer een digitaal ontwerp omzet in een tastbaar product. De machine bestaat uit een printkop, motor en printplatform, waarmee je bijvoorbeeld een mooie vaas, onderdelen voor je werk of leuke actiefiguren kunt printen. Met behulp van verschillende materialen wordt het ontwerp laag voor laag omgezet in een object. Jaren geleden kon je alleen met plastic printen, maar tegenwoordig zijn andere materialen mogelijk. Zoals houtpulp, titanium en porselein. Als je thuis aan het werk gaat, ben je wel iets meer beperkt en moet je je richten op plastic, metalen of pasta’s.
Hoe werkt een 3D printer?
Wat kost een 3D printer?
Een 3D printer is natuurlijk niet zomaar een aankoop. Toch zijn er tegenwoordig betaalbare opties. De prijs is afhankelijk van de printmateriaal mogelijkheden, de printtechnologie, printkoppen en de extra functionaliteiten. Deze onderdelen bespreken we in het volgende hoofdstuk. De populairste merkaanbieders van 3D printers zijn Creality3D, AnyCubic en Flashforge. Maar er zijn er nog meer.
De prijzen van 3D printers lopen uiteen van 100 tot maar liefst 2000 euro. Dan hebben we het voornamelijk over printers voor consumentengebruik. We kunnen de prijzen onderverdelen in 3 categorieën:
- Goedkope 3D printers
- Middenklasse 3D printers
- Dure 3D printers
De goedkoopste printers zijn ongeveer tussen de 100 en 250 euro te koop. Deze zijn vaak aan de kleinere kant en zijn printen enkel met beperkt aantal materialen. De prijzen in het middensegment liggen rond de 250 en 500 euro. Als je echt topkwaliteit wilt, moet je denken aan prijzen boven de 500 euro. Dan heb je ook echt wat!
Segment | Prijzen |
Goedkoopste segment | 100 – 250 euro |
Middensegment | 250 – 500 euro |
Duurste segment | 500 euro of hoger |
3D printer kopen: waar let je op?
3D printers zijn er in verschillende soorten en maten. Niet iedereen wilt uiteraard hetzelfde. Je keuze voor een 3D printer hangt af van verschillende criteria, waaronder:
- Printmateriaal
- Printtechnologie
- Printkoppen
- Assemblage
- Extra functionaliteit
Printmateriaal: met welk materiaal print je?
Printtechnologie: het hart van de 3D printer
Printkoppen: met hoeveel koppen wil je tegelijk printen?
Assemblage: Kant en klare printer of bouwpakket
Wil je direct aan de slag met je 3D printer zonder zelf de printer in elkaar te zetten, let er dan op dat de 3D printer volledig is geassembleerd en dus direct te gebruiken is. Soms worden 3D printers in onderdelen geleverd om zo ruimte te besparen.
Connectiviteit: wifi en besturingssystemen
Wat ook wel handig is voor de printer is de connectiviteit met andere producten. Een 3D printer met wifi is bijvoorbeeld heel handig om bepaalde ontwerpen snel naar je printer te sturen. Sommige printers zijn zelfs compatibel met een specifiek besturingssysteem, waaronder Android, Chrome S, Linux, Windows of iOS. Tip: Voor een optimalie WiFi verbinding kun je een WiFi versterker gebruiken.