Welke laminaatsnijder is het beste?
Ben je van plan om je nieuwe huis van een mooi laminaten, vinyl of pvc-vloer te voorzien? En wil je dit geheel zelf leggen? Of is het onderdeel van jouw werk? Dan heb je naast materiaal, ook een laminaatsnijder nodig. Met de beste laminaatsnijders 2025 leg jij de vloer binnen de kortste keren. Maar hoe werkt een laminaatsnijder, waar moet je op letten bij het kopen en wat zijn de voor- en nadelen? We leggen het jou uit.
Laminaatsnijders zijn er in verschillende soorten, maten en merken. Ga jij voor de Wolfcraft laminaatsnijder of toch voor de Sencys laminaatsnijder? Het kan het nog weleens een uitdaging zijn om de beste laminaatsnijder voor jouw situatie uit te kiezen. Het materiaal dat je wilt snijden is namelijk niet altijd hetzelfde, waardoor je goed moet kijken welke laminaatsnijder geschikt is. Om jou een handje te helpen, geven we hieronder een overzicht van de beste laminaatsnijders van 2025. Bovendien geven we je meer informatie over het product zelf!
De beste laminaatsnijder kopen?
Wolfcraft LC 600 Laminaatsnijder - 198mm
De laminaatsnijder LC 600 is een professioneel en krachtig apparaat, waarmee u legwerkzaamheden moeiteloos kunt uitvoeren. Hiermee kunt u laminaat tot 8 mm dik, en laminaat met geïntegreerde contactgeluidisolatie tot 11 mm dik inkorten. Door het hoogwaardig gelaserde, gladde mes krijgt u een exacte, zuivere snijkant. Hieraan draagt vooral de speciale mesgeometrie bij, die zorgt voor de meest efficiënte hoek tussen mes en snijspleet. De grote aanslag zorgt voor nauwkeurige hoeksneden langs de aanzetkant van 90° of 45°. Er zijn ook vrije hoek- en langssneden mogelijk door de getande snijlatten. Demonteer hiervoor eenvoudig de aanslag. De ergonomisch gevormde handgreep en de antislipvoetjes onder de stabiele steunvoeten zorgen voor een uitstekende hantering. Door de torsiestijve constructie van hoogwaardige aluminium profielen weegt de laminaatsnijder slechts 2 kg en is dus gemakkelijk te vervoeren. Het ideale alternatief voor het werken met kap- of decoupeerzagen.
HBM 325 mm PROFI laminaatknipper
Maximale knipcapaciteit: 15 mm|knipbreedte bij 15 graden: 305 mm|knipbreedte bij 30 graden: 275 mm|knipbreedte bij 45 graden: 220 mm|Lengte van de snijtafel: 600 mm|Gewicht: 7 Kg|Merk: HBM
Laminaatsnijder XL - PVC knipper - MAX 35cm breed - Voor Laminaat en PVC
Laminaat en vinyl/pvc snijder voor parket, laminaat en vinyl. Met het zware kapmes kun je laminaat en vinylstroken eenvoudig afkorten. Het voordeel van deze snijder is, dat je laminaat t/m een breedte van 35 cm makkelijk kan snijden.
Een ander voordeel hiervan, dit integenstelling tot zagen, is dat er relatief weinig stof vrijkomt.
Geschikt voor alle soorten laminaat en vinyl/pvc
Minimale snijbreedte 0 cm
Maximale snijbreedte 35cm
Maximale snijdikte 9mm
Snijdt snel en precies met een 90° hoek
Hoe werkt een laminaatsnijder?
Waar moet je op letten bij het kopen van een laminaatsnijder?
Welk materiaal gebruik je voor je vloer?
De keuze voor een laminaatsnijder is afhankelijk van welk materiaal jij gaat gebruiken voor het leggen van je vloer. Een laminaatsnijder dat laminaat snijdt moet namelijk aan andere capaciteiten voldoen dan een snijder dat vinyl of pvc moet snijden. Het zaagblad van de laminaatsnijder zal dan anders afgewerkt zijn. Er zijn ook laminaatsnijders beschikbaar die geschikt zijn om verschillende materialen te snijden.
Welke dikte en breedte moet het laminaat hebben?
Wanneer jij je vloer van laminaat gaat voorzien, heb je vaak al een idee van hoe dat er precies uit moet komen te zien. Je hebt een plan van hoeveel laminaat je wilt gebruiken. Om dat plan tot uitwerking te brengen is het belangrijk om te weten in welke dikte en breedte de laminaatknipper kan snijden. Het moet namelijk wel allemaal passen. Kijk dus goed naar deze specificaties bij de keuze voor een laminaatsnijder. Zo heb je laminaatsnijders die een maximale dikte van 8 mm kunnen snijden maar ook grotere apparaten die laminaat tot 11 mm dik kunnen snijden. De maximale breedte die kan worden gesneden verschilt van +- 20 cm tot 30 cm breed.
Welk gewicht moet het apparaat hebben?
Waar ga je het materiaal snijden? Heb je een vaste werkplaats waar je de laminaatsnijder een plek kunt geven? Of ben je van plan de snijder naar verschillende plekken voor te bewegen? Kijk goed naar het gewicht van de laminaatsnijder om te bepalen voor welke situatie het geschikt is. Hoe lichter de laminaatsnijder, hoe flexibeler jij bent. Hoe zwaarder, hoe meer je vastzit aan een vaste plek.
Welke kwaliteit wil je dat het zaagblad heeft?
Uiteraard is het fijn als je een laminaatsnijder hebt die van goede kwaliteit is. Echter, hoe hoger de kwaliteit, hoe hoger de prijs. Toch is het vaak zo, dat een wat duurdere laminaatsnijder langer meegaat. Specifieker gezien, het zaagblad langer meegaat. De goedkopere zaagbladen kunnen na een tijdje inleveren op kwaliteit. Let dus goed op de kwaliteit van het zaagblad!
Wil je de laminaatsnijder gemakkelijk kunnen opbergen?
Het is natuurlijk niet fijn als je een ontzettend grote laminaatknipper midden in huis hebt staan. Waarschijnlijk kies je daar ook niet voor, maar het is wel belangrijk om vooraf te bedenken waar je de snijder wilt opbergen. Kies je voor een vaste plek in je werkplaats? Of wil je het geheel na een dag werken weer goed kunnen opbergen? Het is aan jou!
Voor- en nadelen laminaatsnijders
Er zijn een aantal voor- en nadelen bij het gebruik van een laminaatsnijder. Bekijk ze hieronder:
Voordelen
Er komt met het werken met een laminaatknipper ten opzichte met het werken met een zaag, veel minder stof en zaagsel vrij. Dat is ten eerste goed voor jouw gezondheid en ten tweede heb je na afloop minder opruimwerk.
Het veroorzaakt geen geluidsoverlast. Zo bespaar jij de oren van jouw buren.
Met een laminaatsnijder krijg je ten opzichte van een zaagmachine, een veel mooier resultaat. Het zorgt voor een strakke afwerking en voorkomt schade aan het materiaal.
Nadelen
Het kan een klus zijn om het laminaat goed neer te leggen en precies op de gewenste plek te snijden.
Het kan zijn dat je met een goedkope laminaatsnijder het materiaal niet in één keer goed doorsnijdt, waardoor je het geheel nogmaals moet snijden of moet afwerken met een apart mesje.
Het werken met een laminaatsnijder kan een tijdrovende klus zijn, aangezien je zeer precies moet werken. Zo is het verstandig om het werk met twee personen te doen.
Laminaat zagen of snijden?
Het snijden van laminaat is erg handig en heeft onze voorkeur. Als je echter geen laminaatsnijder in huis hebt of wilt aanschaffen dan kun je ook met andere gereedschappen prima laminaat zagen.
Handzaag:
Je kunt voor het zagen gebruik maken van een handzaag. Zorg er voor dat je een goede handzaag gebruikt met fijne zaagtanden om te voorkomen dat het gezaagde stuk gaat versplinteren en lelijk wordt. Zorg er voor dat de mooie kant van het laminaat naar boven ligt.
Elektrische cirkelzaag:
Ook voor een cirkelzaag geldt dat je een zaagblad gebruikt met fijne tanden en je moet zorgen dat de mooie kant van het laminaat naar boven ligt voor het mooiste zaagresultaat. Gebruik bij voorkeur een kleine handcirkelzaag.
Decoupeerzaag:
Ook met een decoupeerzaag kun je prima laminaat zagen. Bij deze optie moet je de mooie kant van het laminaat naar beneden leggen.
Laminaatsnijder huren niet altijd voordelig
Je kunt er ook voor kiezen om een laminaatsnijder te gaan huren bij de bouwmarkt zoals bijvoorbeeld GAMMA, Praxis, Hornbach of Karwei. Voor het huren ben je toch al snel een paar 10tjes kwijt als je hem voor meerdere dagen wilt huren waardoor het kopen van een laminaatsnijder wel aantrekkelijk is gezien het geringe prijsverschil.
Als je een goede laminaatsnijder van bijvoorbeeld Wolfcraft of Sencys koopt dan kun je elk gewenst moment gebruiken en zo vaak als je wilt! Als je een goedkope laminaatsnijder zoekt dan kun je altijd eens kijken naar de laminaatsnijder aanbiedingen voor een goede deal.
Andere tips voor laminaat vloeren
Het schoonmaken van een laminaatvloer kun je in eerste instantie doen met een stofzuiger om het vuil wat op de vloer ligt op te zuigen. Gebruik hiervoor indien u deze heeft een speciale opzetborstel voor laminaatvloeren.
Om vlekken te verwijderen kun je de vloer daarna schoonmaken met een stoomreiniger, vezeldoek of een dweil. Zorg er in het laatste geval voor dat je niet een te natte doek of dweil gebruikt zodat er geen water op de vloer blijft liggen en tussen de naden van het laminaat kan trekken.