Wat is de beste koksmes?
Een koksmes is èèn van de meest gebruikte keukengereedschappen en wordt gebruikt voor het snijden en hakken van groente, vlees en vis. De beste koksmes 2025 kenmerkt zich doordat deze universele keukenmes te gebruiken is voor de meest gangbare hak en snij werkzaamheden in de keuken. Welke koksmes is de beste? Ga je voor een goedkope koksmes, kies je voor de beste prijs / kwaliteit verhouding, of ben je op zoek naar een professionele koksmes? We hebben meerdere koksmessen met elkaar vergeleken en een overzicht gemaakt van goede koksmessen.
Beste koksmes kopen?
Japans koksmes
Een veel verkocht koksmes is de Japanse koksmes. Deze koksmessen zijn over het algemeen gemaakt van een hardere staalsoort waardoor de mes langer scherp blijft. Het gedeelte waar mee gesneden wordt (het lemmet) is bij een Japans koksmes ook dunner, je komt hierdoor een stuk makkelijker door de groente of het vlees wat je wilt snijden. Het Japans koksmes is daarnaast ook scherper geslepen.
Het Japans koksmes / keukenmes KitchenBorthers is èèn van de beste Japanse keukenmessen die je kunt kopen. Met zijn 20 cm lang is deze voor nagenoeg alle snijwerkzaamheden in de keuken te gebruiken. De mes heeft zeer goede beoordelingen / ervaringen en reviews en wat ons betreft is dit de beste koop voor een Japans koksmes.
KitchenBrothers Professioneel RVS Koksmes 20 CM - Universeel Japans Keukenmes - Stainless Steel Chef Mes - Hout Handvat - Staal/RVS

KitchenBrothers Chef’s Mes:
▶ Hoogwaardig high-carbon staal (RVS)
▶ Hardheid van 58-60 HR
▶ Ergonomisch handvat
▶ Type: Japanse stijl
▶ Lemmet: 20 cm
▶ Allround keukenmes






Global koksmes Japans
De koksmessen van Global zijn ook een veel verkocht merk met messen die zich van andere messen onderscheiden. Neem bijvoorbeeld de revolutionaire handvaten van de messen die er prachtig uit zien qua ontwerp maar ook erg fijn in de hand liggen. De Global koksmes vind je ook in de professionele keuken voor professioneel gebruik.


Chinees koksmes
Een Chinees koksmes heeft een hoog lemmet waarmee wordt gesneden (stalen snijblad) waardoor je gemakkelijk je vingers kunt gebruiken als gelijding bij het hakken en snijden van groente, kruiden en vlees. Dit mes is niet bedoeld om botten, visgraten of andere harde dingen mee te snijden.
Waar moet je op letten bij het kopen van een koksmes?
Je kunt veel verschillende soorten koksmessen aanschaffen. Voordat je er één gaat kopen is het goed om te weten waar je op moet letten.
Materiaal: De koksmessen zijn gemaakt van verschillende materialen. De meeste messen zijn van roestvrijstaal (RVS) welke gemakkelijk schoon te maken zijn en ook niet roesten. Je hebt daarnaast Keramische koksmessen die erg lang goed scherp blijven doordat het een harder materiaal is maar deze zijn wel lastiger te slijpen.
Hardheid: Verder heb je nog koksmessen van Damascus straal, dit zijn verschillende soorten metaal die met elkaar gesmeed zijn. Zo wordt vaak de kern van het snijgedeelte met extra hard staal voorzien voor een extra sterke en scherp mes die door de hardheid ook langer scherp blijft. Messen van Koolstofstaal nog wat harder en kunnen ook extra dus geslepen worden zodat de mes super scherp is. Koolstof staal is wel gevoeliger voor roest.
- Handvat: Er zijn verschillende soorten handvaten waarmee een koksmes mee voorzien kan zijn. Zo heb je onder andere hout, RVS, metaal, micarta en kunstof handvaten.
- Lengte en dikte: Je kunt een koksmes natuurlijk voor allerlei groenten en vlees welke je wilt snijden gebruiken. Een koksmes 23 cm is één van de meest gangbare maten die door professionele koks worden gebruikt maar je hebt natuurlijk ook kleinere en grotere koksmessen. De meeste messen hebben een lengte tussen de 15 en 35 centimeter.
- Merk: Voor een goed mes zijn er verschillende merken die goede producten verkopen. Bekende merken zijn Zwilling en Victorinox die zijn gespecialiseerd in professionele en goede messen voor in de keuken.
Veel gestelde vragen over een koksmes
In welke fysieke winkel kan ik een koksmes kopen?
Naast het gemakt van online winkelen kun je een koksmes ook in een fysieke winkel kopen. Wij hebben koksmessen gezien bij Ikea en Blokker. Maar je kunt natuurlijk ook een goed koksmes online kopen bij Bol.com
Hoe kan ik mijn koksmes het beste onderhouden?
- Was het koksmes gewoon met de hand af en droog hem daarna goed af. Stop hem dus niet in de vaatwasser.
- Leg de keukenmes niet in de bestek la, maar stop hem terug in het doosjes die je wellicht er bij gekregen hebt of zet het mes in een messenblok.
- Zorg ervoor dat je keuken snijplank van zacht materiaal is zodat het mes niet snel bot wordt.
- Ieder mes wordt uiteindelijk door het gebruik bot, zorg er voor dat je het mes tijdig slijpt met een wetsteen of aanzetstaal.
Waar kun je een koksmes voor gebruiken?
De messen kun je gebruiken voor veel verschillende snij werkzaamheden in de keuken. Denk hierbij aan het snijden van groente, vlees en vis. Om goed te snijden zijn er verschillende manieren waarop je de messen kunt vasthouden en gebruiken.