De beste yogamat 2022

Welke yogamat is de beste?

Ben jij geïnteresseerd in yoga en wil je er in de toekomst meer mee bezighouden? Of ben je al een ervaren yoga-er? Dan is een yogamat noodzakelijk! Met een yogamat kun je de verschillende oefeningen namelijk op een comfortabele manier uitoefenen. Wel zo fijn als je tot rust wilt komen! Met de beste yogamatten 2022 gaat dat ook gebeuren.

Maar welke heb je nou precies nodig? Door middel van een uitgebreid onderzoek hebben we gekeken naar welke yogamatten nu de beste van dit jaar zijn. Maar daarnaast geven we antwoord op de vraag waar je precies op moet letten bij het kiezen van een yogamat. Welke materiaal, gewicht of dikte moet je nu eigenlijk hebben? In dit artikel gaan we daar uitgebreid op in om jou een beter beeld te geven van yogamatten!

De beste yogamat kopen?

Manduka is het bekendste merk die matten verkoopt in verschillende maten en uitvoeringen. Met veel positieve reviews, ervaringen en beoordelingen van anderen is dit een veel verkochte mat. Ook veel leraren en sportscholen maken gebruik van Manduka matten. Met Manduke haal je dus een goede yogamat in huis!

Dikke yogamat

Een extra dikke yogamat zorgt voor meer demping en comfort en wordt vaak gebruikt als je veel verschillende oefeningen doet waarbij je veel ligt of zit. Met een extra dikke yogamat voorkom je klachten aan je knieën en ruggengraat of voorkomt ergere klachten wanneer je hier al last van hebt. Een normale mat is doorgaans 4mm dik. Dikkere matten zijn vanaf 6mm tot wel meer dan 1cm.

Yogamat wol

Op zoek naar een wollen yogamat? Een wollen mat is extra zacht en rustgevend en uitermate geschikt voor intensieve en warme yoga.

Beste yogamat voor buiten

Op zoek naar een yogamat die geschikt is voor buiten. Een yogamat die om kan gaan met verschillende ondergronden en weersomstandigheden? Dan zijn deze beste yogamatten voor buiten voor jou geschikt!

Waar moet je op letten bij het kiezen van een yogamat?

Als je een yogamat wilt aanschaffen dan zijn er natuurlijk een aantal aspecten waar je op moet letten. De keuze hangt af van de volgende onderdelen:

Materiaal
Het materiaal van de yogamat heeft een grote invloed op welke yogamat jij gaat aanschaffen. Het materiaal van een yogamat bepaalt namelijk de grip, de structuur, de demping, de duurzaamheid, het comfort en de milieuvriendelijkheid. Bovendien is het ook nog afhankelijk van waar je de yogamat gaat gebruiken: binnen of buiten. Als je buiten yoga gaat uitoefenen, dan moet de yogamat uiteraard wel geschikt zijn op meerdere ondergronden en weertypen. Er zijn verschillende materialen, waaronder:

 • PVC: PVC, ook wel polyvinylchloride genoemd, is het materiaal dat het best uit de test komt. Dit materiaal staat namelijk bekend om zijn duurzaamheid. Een PVC yogamat gaat dus ontzettend lang mee (meer dan 10 jaar). Bovendien is dit materiaal geschikt voor allerlei yogastijlen en is het erg makkelijk schoon te houden. Een nadeel van dit materiaal is dat het vocht, zoals zweet, niet goed vervoerd. Hierdoor kan de yogamat glad worden.
 • TPE: TPE is thermoplastisch elastomeer. Dat zegt je waarschijnlijk niet zoveel, maar dit zijn verschillende rubbers en kunststoffen. Dit materiaal is zeer milieuvriendelijk en staat bekend om haar anti-slip yogamat. Het is bovendien zachter dan PVC, waardoor je lekkerder ligt of zit. Een nadeel van dit materiaal is dat je bepaalde balanshoudingen moeilijker kunt uitvoeren. Ook gaat het materiaal minder lang mee.
  Natuurrubber: natuurrubber is een verantwoord geoogst rubber. Dit materiaal is wat zwaarder en steviger, waardoor er een goede grip ontstaat. Ideaal voor actieve yogastijlen.
 • Katoen: katoenen yogamatten zijn heel dun en worden voornamelijk gebruikt bij yogastijlen waarbij je veel zweet. Katoenen yogamatten zijn bovendien extra stroef!
 • Wol: een wollen yogamat behoort ook tot de mogelijkheden. Wol is door zijn natuurlijke isolatie koel in de zomer en warm in de winter. Deze yogamatten op basis van wol zijn geschikt voor meditatie en milde vormen van yoga.

Uiterlijk
Het uiterlijk van een yogamat is voor veel mensen ook een belangrijk aspect. Niet alleen vanwege hun smaak, maar ook omdat een kleur je kan helpen bij je gemoedstoestand. Rustige kleuren zullen jou meer tot rust brengen. Bovendien wordt er in de yoga vaak over chakra’s gesproken die gekoppeld worden aan specifieke kleuren. Hieronder een aantal kleuren uitgelegd:

 • Rode yogamat: staat voor stabiliteit, veiligheid en energie vanuit de aarde. Hoort bij de eerste chakra, Muladhara.
 • Oranje yogamat: deze kleur staat voor beweging, emoties, seksualiteit, creativiteit en expressie. Hoort bij de tweede chakra, Swadhistana.
 • Gele yogamat: aan deze kleur wordt positieve energie, zelfwaardering, kracht, intelligentie, blijheid en licht gekoppeld. Hier hoort de derde chakra bij, Manipura.
 • Groene yogamat: deze kleur hoort bij de vierde chakra, Anahata, en staat voor verbintenis, liefde en compassie.
 • Blauwe yogamat: de blauwe kleur hoort bij de vijfde chakra, Vishuddhi. Hier worden termen als expressie, waarheid, reiniging, communicatie en wijsheid aan gekoppeld. Bovendien straalt blauw een bepaalde rust uit..
 • Paarse yogamat: de zesde chakra, Ajna, wordt aan de kleur paars gekoppeld. Deze kleur staat voor intuïtie, innerlijke wijsheid, bewustzijn en inzicht.
 • Witte yogamat: deze kleur staat voor spiritualiteit, verlichting en verbinding. Deze kleur hoort bij de zevende chakra, Sahasrara.

Gewicht
Ook het gewicht van een yogamat kan een belangrijk criterium zijn. Welk gewicht jij nodig hebt is afhankelijk van waar je de yogamat gaat gebruiken. Wil je het geheel bijvoorbeeld eenvoudig mee kunnen nemen op reis of naar de yoga studio? Dan is het fijn als de yogamat wat lichter van aard is en makkelijk op te vouwen is. Dan spreek je over een reis yogamat. Vaak maak je hierbij ook gebruik van een yogamat tas. Met yogamat tassen kun je het geheel nog beter meenemen. Wanneer je de yogamat enkel thuis gebruikt, is een lichte yogamat niet noodzakelijk.

Afmeting
Verder is het goed om te kijken naar de afmetingen van de yogamat. Je wilt natuurlijk wel alle oefeningen geheel op de yogamat kunnen uitvoeren. Het moet niet zo zijn dat je half naast de yogamat aan het werk bent. Kies dus een yogamat die bij jouw lengte en breedte past. De standaardafmetingen van een yogamat zijn 183 x 60 cm. Is een yogamat dik? Dat hoeft niet zo te zijn. De dikte van een mat is echter wel een aspect waar je op moet letten. De standaard dikte van een yogamat is 4 mm. Deze dikte is ideaal voor een combinatie van comfort, grip en stabiliteit. Wil je toch een dikke yogamat? Kies dan voor een yogamat 6 mm. Wil je een extra dikke yogamat? Er zijn ook matten beschikbaar met een dikte van 7 en zelfs 8 mm.

Andere yoga tips

Als je even met yoga bezig bent hebt zul je merken dat sommige oefeningen wellicht nog wat lastig zijn om zonder ondersteuning uit te voeren. Ook als je niet zo lenig bent kun je wellicht wel wat hulp gebruiken en dat is ook helemaal niet erg! Kijk voor ondersteuning eens naar de beste yogablokken. Deze blokken kun je op of bij de mat gebruiken en zijn echt ideaal!

Nog meer thuis bewegen

Yoga oefeningen kun je perfect thuis doen, maar er zijn natuurlijk nog meer leuke dingen om thuis te bewegen en te sporten. Als je je spieren wilt versterken dan kun je eens kijken of Dumbbells iets voor je is. Hiermee kun je ook erg leuke bewegingsoefeningen doen met kleine tot grote gewichten zonder fitness apparatuur. 

Veel gestelde vragen over een yogamat

Yogamat Action kopen of niet kopen?

Als je op zoek bent naar een yogamat dan zul je merken dat je veel keuze hebt in verschillende producten. Ook bij de Action hebben ze regelmatig een yogamat te koop en je vraagt je natuurlijk af of dit misschien iets voor jou is. Wanneer je niet zoveel geld wilt uitgeven maar toch een yogamat wilt hebben om lekker te kunnen bewegen dan kun je voor weinig geld een Action yogamat kopen. De prijs is stukken goedkoper dan de beste yogamatten met een relatief prima kwaliteit. De lengte van de Action mat is slechts 170 cm en daardoor eigenlijk alleen geschikt voor mensen van 160 cm en kleiner omdat een yogamat die 10 cm langer is dan je eigen lichaam het beste bij je past. ook de dikte van de mat is iets minder dik dan de duurdere matten. Waar de gemiddelde matten tussen de 6 en 8 mm zitten is deze mat slechts 4 mm. Als je een goedkope yogamat wilt kopen dan kun je deze prima bij de Action kopen. Wil je iets meer kwaliteit kijk dan in plaats van een Action yogamat eens naar alle matten op bol.com.

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   Over Kopen & vergelijken
   Kopen en vergelijken
   Logo
   Enable registration in settings - general